29 Şubat 2008 Cuma

Bal mevsimi

Baglar Bal arılığı Güney köy Yalova


BaglarBal



Mevsimin erken başladığı senelerde arıların zamanında kuvvetlenmesi sonucunda hava şartları da izin verirse mayıs sonunda ilkbahar balı alınabilmektedir. Yabani çiçeklerden ve mayıs ortasında açan akasyadan elde edilen bu ilkbahar balının tadı hoş kokulu ve hafif olur. Kestane balına alışanlara biraz tatlı gelen bu bal kısa sürede şekerlenebilir.

Mayıs ayının onundan itibaren kestane çiçeklerine çalışmaya başlayan arılar tüm güçlerini ortaya koyarlar. Asıl bal akımı budur. Geceleri de kovan önlerinde kanat çırparak taşıdıkları balı olgunlaştırırlar.
Gece sessizliğinde uğultu arılıktan gelmektedir.

Mayıs sonuna doğru açan ıhlamurdan da bal aldıktan sonra üst katlardan bal sağımı yapılır. Bal sağımı ikinci ve varsa üçüncü katlardan yapılır. Polen, bal, yavru ihtiva eden birinci katlara dokunulmaz, arılara kışlık yiyecek olarak bırakılır. Gerekiyorsa takviye yapılır.
Bu tarihten sonra arılar kovan içinde kış hazırlıklarına başlarlar.

Ortaya çıkan kestane balı koyu renkli, ağır ağır akan, tatlı sert bir bal olur. Tadına alışanların devamlı aradıkları bir mucize ortaya çıkmıştır. Seven bir kişi bir hafta- 10 gün gibi bir sürede bir kiloluk bir kavanozu rahatça tüketmektedir. Hele kış aylarında hasta olmamak için, nezleyi, gribi atlatabilmek için bu neredeyse şarttır.

Hiç yorum yok: