3 Ağustos 2009 Pazartesi

Kolestrol için bal yiyin

Kolesterolünü düşük tutmak isteyenlere sebze ve meyve yemelerini salık veren uzmanlar, meyve ve sebze yeme alışkanlığı olmayanların aynı amaçla bal yiyebileceklerini bildirdi.
Balda, elma, muz, portakal ve çilekte olduğu gibi bol miktarda anti-kanserojen madde bulunduğuna dikkati çeken araştırmacılar, koyu renkli balda bu maddenin daha fazla olduğunu belirtti.
Yaşları 18-68 arasında değişen 25 erkek üzerinde yapılan araştırmada, balın kanda anti-kanserojen madde oranını artırdığı gözlendi.
Anti-oksidan olarak bal
Tavşanlar üzerinde başlatılan yeni bir araştırmada da balın, damarların sertleşmesine yol açarak kalp hastalığı meydana getiren “atherosclerosis” hastalığı üzerindeki etkisi araştırılıyor. Balda phenolics adlı bileşimin bulunduğuna işaret eden Illinois Üniversitesi uzmanları, phenolics bileşiminin vücuttaki oksidasyonu önleyebildiğini belirtti.
 
Illinois Üniversitesi’nde süren başka bir araştırmada ise balın, ağızda dişlerin çürümesine yol açan patojenik bakteri streptococcus mutansa karşı önleyici etkisi gözlendi. Bazı bal çeşitlerinin, bu bakteriye karşı önleyici etkisi olduğu biliniyor. Aynı araştırma grubu, baldan yapılan şarapta ne derece anti-kanserojen madde bulunduğuna ilişkin araştırmayı da sürdürüyor.
 
Araştırma raporu, Amerikan Kimyacılar Kuruluşu 22’ci genel kurulunda açıklandı.

Hiç yorum yok: